APICIUS նորություններ
7 առասպելներ հյուրընկալության ոլորտի մասնագիտությունների մասին և դրանց հետեւում կանգնած ճշմարտությունը
Եթե դուք ծնող եք և օգնում եք ձեր երեխային ընտրել ապագա մասնագիտություն, հավանական է, որ լսել եք «հյուրընկալություն» հասկացությունը և մտածել՝ արդյո՞ք դա լուրջ ուղղություն է, թե՞ պարզապես պահեստային տարբերակ նրանց համար, ովքեր չեն ընդգրկվել ավելի «դասական» ոլորտներում՝ իրավագիտություն, ֆինանսներ կամ բժշկություն:
Ճշմարտությունն այն է, որ հյուրընկալությունն այսօր աշխարհի ամենանախընտրելի, միջազգային և արագ զարգացող ոլորտներից է:

Սակայն որոշ տարածաշրջաններում դեռ կան շատ խնդիրներ ընկալումների հետ, հատկապես հետսովետական հասարակություններում, ինչպիսիք են Հայաստանը, որտեղ հյուրընկալությունը հաճախ կապվում է միայն սպասարկողների, սենյակների մաքրության կամ պարզ հաճախորդային ծառայության հետ:

Պարզաբանումների ժամանակն է։ Ստորև ներկայացնում ենք հյուրընկալության ոլորտի 7 տարածված առասպելներ՝ և բացատրում, թե ինչու է այս ոլորտը ոչ միայն հարգված, այլ նաև խելամիտ և ապագային միտված ընտրություն երիտասարդների համար։

Առասպել №1

«Հյուրընկալությունը միայն սպասարկողների և խոհարարների համար է»։

Ճշմարտություն:

Հյուրընկալությունը միջազգային բիզնես է, մշակույթ և առաջնորդություն։

Ճշմարտություն. Հյուրընկալությունը միջազգային բիզնես է, մշակույթ և առաջնորդություն։
Հյուրընկալությունը միայն ռեստորանները կամ հյուրանոցները չեն։ Խոհարարներն ու սպասարկողները, իհարկե, ոլորտի մի մասն են, բայց նրանք ընդամենը տեսանելի կողմն են՝ շատ ավելի մեծ ու բարդ աշխարհի։

Այսօր հյուրընկալության մեջ են մտնում հյուրանոցային կառավարումը, զբոսաշրջության զարգացումը, միջոցառումների կազմակերպումը, առողջապահությունը և սպան, ռեստորանային կառավարումը, սննդի ձեռներեցությունը, մշակութային զբոսաշրջությունը և թվային փորձառությունը։ Հյուրընկալության մասնագետները ղեկավարում են թիմեր, կառավարում բյուջեներ, մշակում մարքեթինգային ռազմավարություններ և նախագծում հաճախորդների ուղիներ՝ միջազգային առաջատար բրենդների համար։

Այսպիսով՝ սա ոչ թե «խոհարարության կուրս է», այլ՝ ճանապարհ դեպի գլոբալ կարիերա բիզնեսի, կառավարման և նորարարության ոլորտներում։

Առասպել №2

«Հյուրընկալության ոլորտում ապագա չկա․ այն փակուղի է»։

Ճշմարտություն:

Հյուրընկալությունն առաջարկում է հստակ կարիերայի աճ, բարձր շարժունակություն և ձեռնարկատիրական հնարավորություններ։

Բացի այն ոլորտներից, որտեղ կարիերայի աստիճանով բարձրանալն տևում է տասնամյակներ, հյուրընկալության ոլորտում երիտասարդ մասնագետները կարող են արագ առաջ գնալ, հատկապես միջազգային ստանդարտներով սովորելու և օտար լեզուների տիրապետելու պարագայում։ Նրանք կարող են սկսել որպես օգնական կամ պրակտիկանտ, բայց մի քանի տարվա ընթացքում արդեն ղեկավարել բաժիններ, հիմնել սեփական բիզնես կամ մասնագիտանալ հատուկ ոլորտներում՝ միջոցառումների կազմակերպում, առողջապահություն կամ թվային կառավարում։

Համեմատաբար հաճախ հյուրընկալության մասնագետները աշխատում են տարբեր երկրներում, կառուցում միջազգային ցանցեր և ղեկավար պաշտոններ ստանում արդեն քսան տարեկանում։ Սա ոլորտ է, որը գնահատում է էներգիան, ստեղծագործականությունը և լավ հաղորդակցությունը, և ոչ միայն աշխատանքային տարիները։

Առասպել №3

«Հյուրընկալության ոլորտի աշխատանքները ցածր

վարձատրվող և անկայուն են»։

Ճշմարտություն:

Սկսնակների աշխատավարձերը կարող են համեստ լինել, բայց երկարաժամկետ եկամուտը և կայունությունն այս ոլորտում ամենակարևորն են։

Ինչպես բազմաթիվ ոլորտներում, աշխատավարձերը հյուրընկալության ոլորտում կախված են փորձից, տարածաշրջանից և պաշտոնից։ Նորեկները կարող են ստանալ նվազագույն աշխատավարձ, բայց աճի պոտենցիալը զգալի է՝ հատկապես նրանց համար, ովքեր ստացել են միջազգային կրթություն։ Օրինակ՝ Արաբական Միացյալ Էմիրություններում, Շվեյցարիայում կամ Սինգապուրում հյուրընկալության մասնագետները վաստակում են մրցունակ աշխատավարձեր, իսկ Հայաստանում կամ Վրաստանում աճում է հմուտ ղեկավարների և խորհրդատուների պահանջարկը։

Բացի այդ՝ համաշխարհային զբոսաշրջության և հյուրընկալության ոլորտը ամենահուսալիներից է։ COVID-19 ճգնաժամից հետո այն արագ վերականգնվեց, և կանխատեսվում է, որ առաջիկա տասնամյակում աշխարհում կստեղծվեն միլիոնավոր նոր աշխատատեղեր։ Դա նշանակում է երկարաժամկետ աշխատանքային անվտանգության և շարունակական կարիերայի հնարավորություններ հմուտ մասնագետների համար։

Առասպել №4

«Այն ոչ հեղինակավոր ոլորտ է, այստեղ իրական կրթություն չկա»։

Ճշմարտություն:

Հյուրընկալության կրթությունը համատեղում է բիզնեսը, հաղորդակցությունը, մշակույթը և ռազմավարությունը և ամբողջ աշխարհում արժանապատիվ ոլորտ է համարվում։

Միջազգային հյուրընկալության դպրոցները գլոբալ մակարդակով ամենահարգված ուսումնական հաստատություններից են։ Օրինակ՝ Apicius (Ֆլորենցիա) և նոր ստեղծվող Apicius Armenia-ն պատրաստում են ուսանողների կառավարման, առաջնորդության, մարքեթինգի, ֆինանսների, սպասարկման դիզայնի և նորարարության ոլորտներում։ Դասընթացները լուրջ են, դասավանդվում են անգլերենով և ներառում իրական պրակտիկա ու նախագծեր։

Հյուրընկալության ոլորտի բազմաթիվ շրջանավարտներ աշխատում են նաև այլ ոլորտներում՝ շքեղ ապրանքների, անշարժ գույքի, տեխնո-ստարտափների և միջազգային բիզնես խորհրդատվության մեջ։ Լավ կրթության շնորհիվ նրանք հմուտ կերպով աշխատում են մարդկանց հետ, խնդիրներ են լուծում և բարդ գործընթացներ կառավարում։

Առասպել №5

«Հյուրընկալությունում աշխատելու համար պետք է մեկնել արտերկիր»։

Ճշմարտություն:

Մանսագիտությունը պահանջարկ ունի Հայաստանում և տարածաշրջանում։

Չնայած հյուրընկալությունը բացում է դռներ միջազգային կարիերայի համար, լավ մասնագետների պահանջարկն աճում է Հայաստանում և հարևան երկրներում։ Էկոտուրիզմի, բուտիկ հյուրանոցների, առողջության և գաստրոտուրիզմի զարգացման շնորհիվ այստեղ կա որակյալ մասնագետների իրական կարիք։

Դիլիջանում, Երևանում, Գյումրիում և այլ քաղաքներում նոր նախագծեր են ձևավորվում, որոնք պահանջում են ժամանակակից հյուրընկալության գիտելիքներ՝ հյուրանոցային կառավարման, սննդի արտադրության, տուրերի նախագծման և մշակութային փորձի ձևավորման ոլորտներում։ Ոլորտն առաջընթաց է ապրում Հայաստանի աճող հեղինակությամբ որպես զբոսաշրջային նպատակակետ, ինչն ապահովում է մարզային մասնագետների շարունակական պահանջարկ։

Առասպել №6

«Շատ ռիսկային է ոլորտ է․ հյուրընկալությունը խոցելի է ճգնաժամերի ժամանակ»։

Ճշմարտություն:

Ոլորտը դիմացկուն է, հարմարվող և մշտապես նորարարական։

Այո, հյուրընկալությունը ծանր հարված ստացավ COVID-19 համավարակի ժամանակ՝ ինչպես նաև առողջապահությունը, տեխնոլոգիաները, կրթությունը և գրեթե բոլոր ոլորտները։ Սակայն ուշագրավ է, թե որքան արագ է վերականգնվել ոլորտը, հատկապես այն երկրներում, որոնք ներդրումներ են կատարել թվային փոխակերպման, առողջապահական արձանագրությունների և հյուրերի փորձի նորարարության մեջ։

Սա ցույց է տալիս, որ հյուրընկալությունը ոչ թե թուլակազմ է, այլ՝ ճկուն։ Հմուտ մասնագետները, որոնք հասկանում են թվային գործիքները, հաճախորդների հոգեբանությունը և առողջության թրենդները, այսօր ավելի պահանջված են, քան երբևէ։ Այս ոլորտը մշտապես զարգանում է, և նրանք, ովքեր կարող են ղեկավարել այդ փոփոխությունները, երկար ժամանակ գործազուրկ չեն մնում։

Առասպել №7

«Իմ երեխան պետք է ընտրի «իրական» մասնագիտություն՝ ֆինանսներ, IT կամ իրավաբանություն»։

Ճշմարտություն:

Հյուրընկալությունն իրական մասնագիտություն է՝ և ամենանախընտրելիներից մեկը։

Հյուրընկալությունը երկրորդային մասնագիտություն չէ։ Այն բարդ ու զարգացած ոլորտ է, որը կապված է գրեթե բոլոր մյուս ճյուղերի հետ՝ անշարժ գույք, ֆինանսներ, առողջապահություն, կայուն զարգացում, տեխնոլոգիաներ և լրատվամիջոցներ։ Այն սովորեցնում է բիզնեսի հիմունքներ, մարդակենտրոն մտածելակերպ և միջազգային Էթիկետ, որոնք անհրաժեշտ են այսօր գլոբալ աշխատանքի շուկայում։

Բացի այդ, հյուրընկալության կրթությունը ուսանողներին տալիս է բազմաթիվ ընտրություններ։ Նրանք կարող են աշխատել ընկերություններում, հիմնել սեփական բիզնես, ղեկավարել թիմեր կամ փոխել ոլորտները։ Աշխարհում, որտեղ կարիերայի ուղիներն այլևս ուղղորդված չեն, այսպիսի ճկունությունը մեծ առավելություն է։
Ինչ է պետք իմանան ծնողները։
Եթե ցանկանում եք օգնել ձեր երեխային ընտրել հարգված և հաջողակ ապագա, կարևոր է մոռանալ հին կարծրատիպերը։ Հյուրընկալությունը չի սահմանափակվում ափսեներ լվանալով, այն թիմերի ղեկավարում է, բիզնեսի կառավարում և փորձերի ստեղծում մրցունակ միջազգային շուկայում։

Այսօրվա հյուրընկալության մասնագետները ձեռներեցներ, խորհրդատուներ, թվային ռազմավարներ, առողջության փորձագետներ և մշակութային նորարարներ են։ Նրանք աշխատում են Հայաստանում և ամբողջ աշխարհում։

Ձեր երեխային հորդորեք ստանալ կրթություն հյուրընկալության ասպարեզում՝ հատկապես միջազգային չափանիշներով, ինչպիսին կլինի Apicius Armenia-ն։ Սա իսկական ներդրում է պրոֆեսիայի իրական պոտենցիալ, շարժունակություն և արդիականություն ունեցող ոլորտում։

Դադարեցնենք հյուրընկալությունը դիտարկել որպես պահեստային տարբերակ և սկսենք ընդունել այն որպես խելամիտ, գլոբալ կարիերայի ընտրություն։